fbpx

Kérdezz-felelek

Mit is az a szimatolás?

A kutya -még akkor is, ha éppen alszik- az orrával folyamatosan, aktívan keres. Ennek a tevékenységnek a céltudatos alkalmazását az ember munkába állította a saját -és a kutya- hasznára. 

Többféle, kutyával végezhető szimatmunkát ismerünk: ilyen például a klasszikus nyomkövetés, a most egyre divatosabb mantrailing, vagy a szagazonosítást végző kutyák munkája.

Mi ez utóbbira képzünk kutyákat.

Mi a szagazonosító munka?

A legismertebb szagazonosító kutyás munkák például a kábítószer, robbanószer, cigaretta keresése, de ide sorolhatjuk a szarvasgomba kereső kutyákat is. 

Mi megpróbáljuk a hétköznapi életbe átvinni ezt a fajta kereső munkát azoknak, akiket érdekel, és akik szeretnének egy kiváló kapcsolatépítő és egyben fárasztó programot kutyájuknak. Mert ez a fajta munka bizony nagyon fárasztó a kutyáknak és gazdáknak egyaránt, amellett, hogy kiváló játék is.

A szagazonosító kutyák valamilyen adott szagot fognak keresni és jelezni.

A civil kutyás keresőmunkáknál olyan természetes szagot kerestetünk a kutyákkal, amelyek az egészségükre nem veszélyesek, de a környezetben található szagoktól erősen elütnek. Így viszonylag könnyű lesz megkülönböztetni és hamar sikerélménye lesz a gazdi-kutya párosoknak.

Hogyan is jelezik a kutyák, ha megtalálják a keresett szagot?

Kétfajta jelzést különböztetünk meg: aktívat és passzívat. 

Aktív jelzés az, amit például régebbi filmekben is láthatunk, mikor a kutya nagyon kapar ott, ahol a szagot érzi és/vagy ugatással jelzi, hogy valami szokatlant észlelt. 

Ez a fajta jelzés ma már nem nagyon kedvelt, mert bár a kutyáknak viszonylag könnyen megtanítható, de egy esetleges téves jelzésnél bizony kárt tud okozni. A szarvasgomba keresésnél még mindig alkalmazzák azonban.

A másik, amit mi is tanítunk az iskolában az a passzív jelzés. 

A passzív jelzésnél a kutya áll, ül, fekszik, vagy ráutaló magatartást mutat, azaz a megtalált szagot ily módon jelzi. 

A passzív jelzés amellett, hogy biztonságos, sokkal fárasztóbb is kutya számára, hiszen az által, hogy nem nyúlhat hozzá a megtalált „zsákmányhoz”, nagyon fárad az idegrendszere is. Ezt a fáradtságot és az abból adódó belső feszültséget fogjuk majd játékkal, jutalmazással kivezetni, feloldani.

A szimatolással amellett, hogy „menő”, gyorsan fáraszthatjuk kutyánkat, nagyon jó kapcsolatépítő négylábú társunkkal, és könnyebbé teszi a hétköznapi együttélést kedvencünkkel. Tapasztalatunk szerint kutyánk engedelmesebb, sokkal szófogadóbb lesz.

Melyik kutya alkalmas rá?

Többé-kevésbé azt mondhatjuk, hogy mindegyik. 

Amelyik kutya szeret játszani, apportozni vagy szereti a hasát az motiválható is. A foglalkozásokon éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megtanítsuk a gazdáknak a helyes játékot a kutyával, mert bármilyen furcsa is, sokan nem tudják, hogyan is kell helyesen csinálni. A legfontosabb elv, hogy a keresést élvezzék, játéknak tekintsék.

Ha bármilyen kérdésed van:

Küldj üzenetet nekünk

Az alábbi űrlap kitöltésével tudsz kapcsolatba lépni velünk
( e-mail címünk info@szimaton.hu ).

GDPR

Hol szoktunk találkozni?

Találkozzunk: (térkép)

Budapest Városliget

Messenger

Tartsuk a kapcsolatot online, elérsz minket Facebook chaten.

Telefonos kapcsolat

Ha nem találtál a kérdéseidre választ hívj fel minket telefonon és válaszolunk felmerült kérdéseidre.

SZIMATON.HU

Scent School