fbpx

SzimatON Tréning Tippek

A szagazonosító kutyákat leginkább szolgálati célokra képzik/képezték ki és ott használják a képességeiket. Egyre népszerűbb azonban hobbiként is ezt fajta tevékenységet űzni.

Számos képzési módszert akár saját kutyáitoknál is tudtok alkalmazni, az alábbiakban bemutatjuk, mi hogyan teremtjük meg ennek az alapjait.

Íme, néhány tipp tőlünk:

1. Legyen ez szórakozás

A tréningek legyenek szórakoztatóak és élvezetesek mindkettőtök számára. 

Használhatsz bármit, hogy kutyádat bevond a játékba: jutifalat, kedvenc játék, magas vicces hangok, vagy akár táncolhatsz is.

A kulcs, hogy a kutyád magától akarja megcsinálni mindazt, amit kérsz tőle, és ne azért, mert rákényszerítesz egy viselkedési formát. 

Ha kutyád úgy dönt, hogy ő maga megcsinálja, amit kérsz tőle, sokkal többet tanul, mint ha erővel próbálod rávenni, hogy megtegye, amit szeretnél. 

A kényszer alkalmazása nem kifizetődő sem rövid, sem hosszútávon.

2. Motiváld bármivel, amivel tudod, leginkább azzal, ami számára a legértékesebb

Amikor a kutyád tanítod, képzed, használd azt a motiválására, amit a legjobban szeret; legyen az játék, kedvenc kaja, ugrálj fél lábon vagy akár beszélj hozzá úgy, mint egy rajzfilm figura.

A lényeg, hogy vond magadra a figyelmét bármivel és tartsd is azt meg addig, amíg csak lehetséges. 

Ha pozitív környezetbe helyezed a kutyádat a tanuláshoz, akkor akarni is fogja azt, hogy tanulhasson. 

A legmegfelelőbb motivációt nem könnyű megtalálni elsőre, próbálgasd, mi az, ami leginkább működik a kutyádnál.

3. Kis változás, nagy pillanat 

Mikor valamilyen új viselkedést, vezényszót vagy trükköt tanítasz a kutyádnak, figyeld meg a legkisebb változást is a viselkedésében. 

Ezek az apró rezdülések jelzik majd neked, hogy kutyád megértette, hogy mit is szeretnél tanítani neki, mit vársz tőle. 

Ezek a jelek viszont olyan aprók is lehetnek, mint például egy fül rezdülése, egy pillantás, vagy csak egy – a szokásostól eltérő – faroktartás. 

Ha megérted és észreveszed ezeket az alig érzékelhető viselkedésbeli változásokat, akkor jobban fogod tudni majd időzíteni a dicséretet és javítani a hibáit, így terelve a kívánt viselkedésforma felé.

4. Dolgozz keményen és játssz is úgy! 

Egy tréning mindig legyen szórakoztató, kihívást jelentő és egyben jutalom is mindkettőtöknek. 

Azt az energiát, lelkesedést, amit bele fogsz tenni egy–egy foglalkozásba, a kutyád pontosan érezni fogja és aszerint fog viselkedni, alkalmazkodni. Természetesen azt is pontosan érezni fogja, ha kedvetlen, feszült és fáradt vagy, netalán nincs kedved az egészhez. 

Ezeket az információkat nyílegyenesen fogod eljuttatni kutyádhoz és nem csak a pórázon keresztül. 

Rossz napod van? Azt hagyd magad mögött, ha elkezdtek tanulni a kedvenceddel. 

Ha úgy érzed erre képtelen vagy, akkor aznap inkább ne gyakoroljatok, csak próbáljátok élvezni egymás társaságát. Garantált, hogy ettől neked is jobb kedved lesz.

A tréningek során nagyon fontos, hogy képes legyél koncentrálni, energikus maradj egészen a tréning végéig. A játék az oktatás közben legyen rendszertelen – tehát ne statikusan kövesse egymás 1 feladat, 1 játék – és csak akkor pihenjetek, ha szükséges.

5. Kerüld a rutint!

Mint bármely ember, – aki már kiismerte a munkáját és azt szinte automatikusan végzi – képes ellustulni és mintákat követni. 

Sajnos, ez a kutyákra is ugyanígy igaz. 

Nagyon fontos, hogy ezeket a mintákat észrevegyük a tréningek során, és megszakítsuk azokat. 

Ha reggeli vagy vacsora előtt mindig leülteted a kutyád, akkor kérd meg néha egy fekvésre is, vagy a napi séta során meglepetésszerűen ültesd le. 

Ha azzal játszotok, hogy meg kell keresnie a játékát, akkor rejtsd el neki egy kicsit magasabbra, mint szoktad, vagy egy olyan helyre, ahová eddig még sosem. Ezzel a mozzanattal meg tudod lepni az ebet, újabb izgalmat csempészve így a „játékba”. 

Ne feledd, a cél az, hogy a kutya mindig éber és motivált legyen a feladatok megoldására. Ez nagyon fontos – főleg egy szolgálati szagazonosító kutyáknál. 

A gyakorlásoknak nem szabad rutinszerűnek lennie, ha lehet, mindig valami mást kell tartalmaznia, azért, hogy elkerüld a kiszámítható viselkedést, gondolkodást és az abból fakadó hibákat. 

A kutyák néha képesek túljárni gazdáik eszén és bizonyos viselkedésmintákat követni, felvenni.

Erre egy példa: 

Egy robbanószerkereső kutya képzése során megfigyelték, hogy a kiképzők finoman benyomják a fémdoboz oldalát, – amibe a keresett szagot rejtik – hogy láthassák, melyikben van, és ennek megfelelően jól jelez-e a kutya. A képzésen levő labrador azonban ezt nagyon jól megfigyelte és anélkül azonosította a dobozt, – és így a mintát – hogy abba egyáltalán beleszagolt volna. A kiképzők ahelyett, hogy változtattak volna a módszeren, elkezdték krétával megjelölni a szagmintát rejtő dobozokat. A kutya ezt is megfigyelte és elkezdte a krétával megjelölt dobozokat keresgélni. 

Ebből is látszik, hogy mennyire fontos a részletekre való odafigyelés, a változatos képzés és, hogy mindig kell valami szokatlan, amivel meg tudod lepni a kutyát. 

Használd a fantáziád, ne gondolkodj sablonokban. 

Sajnos ők is, – mint az emberek – hajlamosak a könnyebb utat választani, ha úgy is célhoz érhetnek. Ehhez pedig igazán jó orruk van.

6. Kihívások 

Mikor a kutyádnak új feladatot, viselkedést tanítasz, nyugodtan teremts neki olyan helyzetet, amiben hibázni fog.
A hibát ki tudod javítani és ő így fog tudni különbséget tenni helyes és helytelen között.
Például:
Ültesd le az ajtó elé és várakoztasd türelmesen. Ez egy helyes viselkedés. Ha kinyílik az ajtó és ő kiviharzik rajta, az pedig már egy helytelen viselkedési forma. Olyan zavaró tényezőket használj, amik kísértésbe ejtik a kutyád, hogy azt tegye, amit ő szeretne, ezáltal hibát kövessen el.
A fenti példához kapcsolódva, kérj meg valakit, hogy például csöngessen be az ajtón, ami mögött ül a kutya, vagy egy másik – akár ismeretlen – ebbel álljon oda, amikor kinyitod az ajtót.
A szagazonosító kutyák képzésénél például olyan zavaró szagokat is használnak, amelyekkel a mindennapi életben nagyon sokat találkoznak, mindezt azért, hogy lehetősége legyen hibázni a kutyának. Ezek a szagok, illatok lehetnek például az egyszerű szappanon át a szódabikarbónáig vagy akár sajtos chips is, a lényeg, hogy intenzív és figyelemfelkeltő legyen.

7. A kulcs: következetesség

A legnagyobb hiba, amit az emberek el tudnak követni, hogy elkezdenek valamit megtanítani a kutyának, majd minden ok nélkül egyszer csak eltérnek a tréning tervétől. 

Ezt a fajta következetlenséget a kutyák is hamar észreveszik és megpróbálják azt a saját javukra felhasználni.
Még egy olyan egyszerű változás is, mint például az „ülj” helyett „leül” vezényszót kezdesz hirtelen használni, képes zavart okozni a tanulási folyamatban.
A megismertetés és a pontos ismétlés kulcsfontosságú egy kutyának, amikor új viselkedési formát tanul.
Maradj mindig következetes, tartsd magad a tanítás menetéhez és módszeréhez, így lesz sikeres és gyors a folyamat.

8. Tarts szünetet!

Egyes tréningek szuperül sikerülnek, mások pedig borzalmasan. Ez teljesen normális. A kutyának és neked is szükséged van arra, hogy kieresszétek a gőzt. Az, hogy néha szünetet tartsatok legalább olyan fontos, mint az az idő, amit tréninggel töltötök. A kipihent kutya sokkal jobban fog tudni koncentrálni a következő foglalkozáson és így az hatékonyabb is lesz.

9. Csak pozitívan!

Ha kutyád többet hibázik, akár ő vagy te belefáradtok a tréningezésbe, akkor inkább hagyd abba aznapra a foglalkozást. Azt viszont mindig tartsd szem előtt, hogy a tréning vége pozitív élménnyel záruljon. Ez még akkor is fontos, ha csak egy nagyon könnyű feladatot kérsz a kutyától, amit biztosan könnyűszerrel meg fog csinálni. Így mindketten jó érzéssel fejezhetitek be a napot, a sikerélmény pedig segít a kutya fejlődésében.

Lépj kapcsolatba velünk

Küldj üzenetet nekünk

Az alábbi űrlap kitöltésével tudsz kapcsolatba lépni velünk
( e-mail címünk info@szimaton.hu ).

GDPR

Hol szoktunk találkozni?

Találkozzunk: (térkép)

Budapest Városliget

Messenger

Tartsuk a kapcsolatot online, elérsz minket Facebook chaten.

Telefonos kapcsolat

Ha nem találtál a kérdéseidre választ hívj fel minket telefonon és válaszolunk felmerült kérdéseidre.